Klachten aan de schouder is de meest voorkomende blessure bij crossfitters. Crossfit vraagt veel van de mobiliteit, kracht en stabiliteit van de schouders. Ook de mobiliteit van de bovenrug is hierbij erg belangrijk. Door het competitieve element bij crossfit worden grenzen opgezocht en vaak overschreden. Maar bij echte pijn in de schouder, dus geen spierpijn, moet rust genomen worden. Ook is het verstandig om een fysiotherapeut de klacht te laten beoordelen.

Crossfit een nieuwe sport

Crossfit is nog een relatief nieuwe sport in Nederland (sinds 2009). Crossfit is een zeer intensieve sport, waarbij kracht, gymnastiek en uithoudingsvermogen worden gecombineerd. Een training bestaat uit een zogenoemde WOD (workout of the day). Hierin zijn alle variaties van krachtoefeningen, gymnastische-oefeningen en conditie mogelijk. Zowel een squat als een handstand kan in dezelfde training zitten, gecombineerd met bijvoorbeeld hardlopen. Deze WOD moet in een bepaalde tijd uitgevoerd worden, of met een bepaald aantal herhalingen. Het is daardoor vooral een competitie met jezelf

Overhead bewegingen geven pijn in de schouder bij crossfit

Tijdens crossfit worden veel overhead-bewegingen gemaakt. Dat wil zeggen bewegingen boven schouderhoogte. De snatch, push-press, pull-up en kipping zijn hier voorbeelden van. Dit zijn oefeningen waarbij veel van de schouders wordt gevraagd. Dit zijn ook de oefeningen waarbij als eerste schouderpijn optreedt. Belangrijke oorzaak van deze schouderpijn is overbelasting van  de rotatorcuff. Dit zijn de spieren rondom de schouder die voor stabiliteit moeten zorgen.

De rotatorcuff wordt vaak vergeten bij trainen. Vooral bij crossfitters. Het lichaam heeft zogenoemde stabiliteitsspieren en beweegspieren. Ook wel stabilizers en movers genoemd. De grote spieren in het lichaam zijn de movers. Voor de schouder zijn dit o.a. de borstspieren, deltaspieren en de grote rugspier. Deze spiergroepen zijn bij crossfitters vaak extreem goed getraind. De kleinere stabilizers zijn veel minder getraind. Terwijl de schouder alleen optimaal kan bewegen als de stabilizers en movers qua kracht in balans zijn.

Beweeglijkheid van de bovenrug belangrijk bij schouderklachten

De beweeglijkheid van de bovenrug is erg belangrijk om crossfitoefeningen goed te kunnen uitvoeren. De beweeglijkheid wordt ook wel mobiliteit genoemd. De overheadbewegingen kunnen alleen volledig worden uitgevoerd als de bovenrug goed kan strekken. 

Tegenwoordig hebben mensen steeds vaker een bolle bovenrug. Dit komt door ons zittend bestaan en het vele computer- en telefoongebruik. Maar als de bovenrug niet volledig kan strekken, kan de arm niet volledig omhoog gebracht worden. In het begin wordt een beperking in de bovenrug nog gecompenseerd door de mobiliteit van de schouder. Maar hier is de schouder niet voor gemaakt. Dit geeft op den duur gegarandeerd schouderklachten. 

Voorkom schouderklachten bij crossfit

Schouderklachten zijn vaak te voorkomen: 

  • Een juiste techniek van de oefeningen is hierbij het allerbelangrijkste. Train eerst op techniek, daarna pas extra gewichten erbij. Dit wordt vaak niet gedaan. Door de kracht in de grote spieren kan een oefening vaak uitgevoerd worden zonder juiste techniek. Het voelt voor veel mensen vaak als niet trainen door de lichtere gewichten. Maar om langer te kunnen blijven crossfitten zonder schouderklachten, is een juiste techniek het belangrijkste.
  • Train ook de rotatorcuff. Door de juiste techniek worden deze spieren al goed getraind. Hebben ze nog meer aandacht nodig, vraag dan de trainer of fysiotherapeut om specifieke oefeningen.
  • Zorg voor een goede beweeglijkheid van de bovenrug. Dit kan eenvoudig door een foamroller te gebruiken. Leg deze dwars onder de bovenrug en rol er langzaam overheen. De rug buigt dan een beetje de andere kant op. Door de foamroller worden ook de spieren en pijnpunten gemasseerd. Dit zorgt allemaal dat er minder spanning op de bovenrug staat. 

Behandel pijn in de schouder bij crossfit

Wanneer de pijn in de schouder langer aanblijft dan normale spierpijn, of als een oefening pijn geeft in de schouder, is stoppen met de overhead-oefeningen de beste optie. Vraag de trainer om hulp voor de juiste techniek. Als de pijnklachten aanblijven en niet verminderen door bovengenoemde punten, vraag dan een fysiotherapeut om raad. Het is verstandig eerst de schouder goed te laten onderzoeken. De fysiotherapeut kan daarna specifieke oefeningen geven of bepaalde behandelingen uitvoeren. Er zijn heel veel schouderoefeningen. Het is niet mogelijk om te zeggen welke oefeningen voor wie goed zijn. Elke schouderblessure is anders.