Overbelasting van de schouder wil zeggen dat de schouder te veel belast is. Dit kan een zeer kort moment zijn geweest. Zoals door een sportwedstrijd, verbouwing of tijdens een val. Maar vaak ontstaat een overbelasting gedurende langere tijd. En is een echte oorzaak niet echt direct aan te wijzen.
Wat is een overbelasting van de schouder?
Overbelasting wil zeggen dat het weefsel rondom de schouder te veel belast is, voor wat het weefsel aan kan. Onder weefsel wordt verstaan; spieren, pezen, banden, kraakbeen of slijmbeurzen. Overbelasting is eigenlijk de weegschaal tussen aan de ene kant de belasting (wat we vragen van de schouder) en aan de andere kant de belastbaarheid (wat de schouder aan kan).
De belastbaarheid en de belasting bepalen samen of en wanneer er sprake is van een overbelasting.
Hoe ontstaat een overbelasting?
Overbelasting ontstaat door het weefsel te zwaar te belasten voor wat het aan kan. Dit klinkt heel logisch. En dat is het eigenlijk ook. Maar tegelijkertijd is het ook heel complex. Zoals genoemd zijn de twee variabelen enorm belangrijk:
- Belasting
- Belastbaarheid
Vaak wordt gedacht dat de belasting te hoog of te zwaar was. Bijvoorbeeld door lange tijd te zwaar werk te hebben gehad, te intensief gesport te hebben of te veel lopen sjouwen. En dit is het ook, maar de eigenlijke oorzaak is dat de belastbaarheid te laag was. Het weefsel is niet sterk genoeg voor wat ervan gevraagd wordt.
Even een heel simpel voorbeeld: Als je schouder bijvoorbeeld 10 kg kan dragen, maar je draagt continu 10,2 kg. Dit voel je niet direct, want het lichaam kan veel compenseren. Maar gedurende de tijd gaat dit problemen geven. Er ontstaan pijnklachten. Dan is de logische oorzaak natuurlijk dat we 10,2 kg dragen. Als dit is wat we dagelijks doen, is de schouder dus niet sterk genoeg. Of met andere woorden; de belastbaarheid is te laag voor wat we vragen van de schouder.
Wat te doen bij een overbelaste schouder?
Bij een over belaste schouder is blijven bewegen enorm belangrijk. Alleen vaak wordt rust voorgeschreven. Zodat het weefsel kan herstellen. Dit klinkt heel logisch; iets wat overbelast is moeten we rust geven. Maar door rust wordt de schouder nog minder sterk.
Om bij het voorbeeld te blijven, de schouder kon 10 kg dragen. Er is een overbelasting ontstaan, dus we gaan rust nemen. Maar door een tijdje de schouder niet te belasten wordt de belastbaarheid verminderd. Wat betekent dat de schouder nog maar 9,5 kg kan dragen. De pijn neemt af na enkele dagen of weken. Want rust zorgt er wel voor dat de pijn verminderd. En we gaan weer verder met de 10,2 kg dragen. Een overbelasting komt nu nog sneller, omdat de schouder nog maag 9,5 kg kan dragen.
Het is daarom vooral belangrijk om de schouder te versterken, zodat het niet 10 kg kan dragen maar 10,2 of eigenlijk nog beter 11 kg. Wanneer er veel pijn is, klinkt dit niet heel fijn. Gelukkig zijn er veel mogelijkheden om de schouder toch te trainen en de pijn te verminderen. Daarna is het van belang om het weefsel te versterken. Goede begeleiding is hierbij wel aan te raden.
Wat bepaalt de belastbaarheid van de schouder?
Belastbaarheid is dus de belangrijkste factor voor het wel of niet krijgen van een overbelasting (met uitzondering van een val of trauma). De belastbaarheid wordt bepaald door veel factoren, de belangrijkste zijn:
- Bewegen
- Inactiviteit
- Slaap
- Roken
- Stress
Bewegen is goed om de belastbaarheid te verhogen. Inactiviteit zorgt juist voor een verlaging van de belastbaarheid. Slecht slapen, roken en stress hebben ook een negatieve invloed op de belastbaarheid.
Onze zittende en inactieve maatschappij werkt overbelasting van de schouders in de hand. De zittende houding is niet de beste houding voor de schouder. Daarbij bewegen de schouders te weinig in het dagelijks leven. Als je heel kritisch kijkt; hoe vaak bewegen we de arm nog boven schouderhoogte? Of hoe vaak zijn we nog zwaar aan het tillen? Steeds minder. En steeds minder beweging betekent een steeds verlagende belastbaarheid.
Conclusie
Overbelasting van de schouder is vervelend, maar juist absolute rust maakt het vaak erger. Bewegen en trainen van de schouders is het belangrijkste om een overbelasting te voorkomen.
Aandoeningen
- Artrose schouder (versleten)
- Frozen Shoulder
- Impingement schouder
- Muisarm
- Peesontsteking schouder
- Verkalking schouder
- Pijn tussen schouderbladen
- Rotator Cuff / Afgescheurde schouderpees
- SLAP laesie
- Schouder uit de kom
- Schouderprothese (nieuwe schouder)
- Slijmbeursontsteking schouder
- Thoracic-outlet syndroom