Een zwangerschap kan verschillende grote en kleine problemen met zich meebrengen. Zo kan je last krijgen van duizeligheid, misselijkheid en gewichtstoename, maar ook van pijn in bijvoorbeeld de rug en de schouder. Pijn in de schouder is een veelvoorkomend probleem bij vrouwen, gelukkig is het doorgaans goed te behandelen.
Oorzaken
Tijdens de zwangerschap worden de ligamenten (banden) in het lichaam slapper. Dit gebeurt om de bevalling iets gemakkelijker te maken. Dit heeft echter als bijeffect dat gewrichten instabieler worden. Dit kan voor pijn in de schouder zorgen.
Een andere veelvoorkomende pijn in de schouder is spierpijn, , soms als gevolg van een verkeerde houding. Een andere oorzaak kan een verhoogde bloeddruk zijn. Om het kind in de buik goed te laten groeien, moet het lichaam harder werken dan normaal. Hierdoor kan de bloeddruk lichtelijk stijgen. Dit kan allerlei gevolgen hebben, zoals hoofdpijn, verminderd zicht, vocht vasthouden, een beknellend gevoel rond de maag en het hoofd, misselijkheid, depressie, tintelingen en pijn in de (onder)rug of schouder.
Als de schouderpijn voorkomt in combinatie met pijn onder de ribben, dan kan er sprake zijn van zwangerschapsvergiftiging (pre-eclampsie). Andere symptomen zijn dan: opzwellen van handen en gezicht, gewichtstoename van meer dan twee pond per week, misselijkheid, ernstige hoofdpijn, verminderd zicht. Gevolg van deze vergiftiging is dat de bloeddruk omhoog gaat. Zes tot acht procent van de zwangere vrouwen krijgt hier last van.
De pijn in de schouder kan ook een aanwijzing zijn voor een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Dit is, als je Google mag geloven, een veelvoorkomend probleem. De waarheid is echter dat de buitenbaarmoederlijke zwangerschap bij ongeveer één procent van de zwangerschappen voorkomt.
Behandeling
Als je last hebt van schouderpijn, is het niet altijd nodig om je arts of gynaecoloog te bellen. Ongeveer 40% van de zwangere vrouwen heeft hier last van en bij het merendeel van de vrouwen heeft het een onschuldige oorzaak. Alleen bij de volgende situaties is het raadzaam om medische hulp in te schakelen.
- De schouderpijn komt voor in combinatie met hoge koorts, zwellingen en rode huid
- De schouderpijn duurt langer dan twee weken
- De pijn is zo hevig dat de arm niet of nauwelijks bewogen kan worden
- De schouder zwelt op
- De huid van de schouder is verkleurd
De arts of gynaecoloog kan bepalen of het afdoende is om de pijn te bestrijden met pijnstilling. Ook kan het zijn dat je doorverwezen wordt naar de fysiotherapeut om te kijken naar je houding en mobiliteit. Onbewust kan je houding door de zwangerschap verkeerd zijn, waardoor de schouderpijn ontstaat. Door oefeningen kan je houding verbeteren en de pijn verminderen. Een andere optie is een (speciale) massage die de pijn in de schouder kan verminderen.
Mocht de pijn niet veroorzaakt worden door een verkeerde houding of een verhoogde bloeddruk, dan is verder onderzoek nodig. Als de arts het écht nodig vindt, zal je worden doorverwezen naar het ziekenhuis voor verder onderzoek. Maar pijn in de schouder is in de meeste gevallen geen teken van een ernstige aandoening.
Aandoeningen
- Artrose schouder (versleten)
- Frozen Shoulder
- Impingement schouder
- Muisarm
- Peesontsteking schouder
- Verkalking schouder
- Pijn tussen schouderbladen
- Rotator Cuff / Afgescheurde schouderpees
- SLAP laesie
- Schouder uit de kom
- Schouderprothese (nieuwe schouder)
- Slijmbeursontsteking schouder
- Thoracic-outlet syndroom