Elk jaar is het weer hetzelfde, tegen het einde van het jaar, als je al zo druk bent met heel veel andere dingen vraag je jezelf toch altijd af of je nog wel bij de juiste zorgverzekering zit. Want misschien is het voor jou toch tijd om over te stappen naar een andere zorgverzekering. Om na te gaan over of het voor jou een goede keus is om over te stappen is het altijd belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de kosten die jouw zorgverzekering allemaal zal gaan vergoeden. Door goed uit te zoeken welke zorgverzekering voor jou het goedkoopst is, kun je soms wel honderden euro’s besparen, dit maakt het uitzoekwerk zeker de moeite waard. Een goede site die je daarbij kan helpen is bijvoorbeeld Overstappen.nl.

Bezoek aan de huisarts Stel je hebt al maanden last van een pijnlijke schouder en het gaat maar niet over, wat gaat het je dan kosten als je een bezoek brengt aan de huisarts? Dat is een vraag die veel mensen zichzelf stellen. Voordat je een bezoek brengt aan de huisarts heb je vaak zelf al veel informatie over jouw klachten opgezocht. Deze site kan je gespecificeerde informatie geven over schouderklachten. Ben je echter op zoek naar een andere klachten, bekijk dan bijvoorbeeld de website van DokterDokter.nl.

Uiteindelijk besluit je om toch maar naar de huisarts te gaan met de schouderklachten, aangezien je er graag vanaf wil komen. Een groot voordeel van het bezoek aan de huisarts is dat het betaald wordt door je zorgverzekering vanuit het basispakket. Dus eigenlijk kun je het zien dat een bezoek aan de huisarts gratis is. Dit geldt voor elk bezoek dat je brengt aan je huisarts, ongeacht hoe vaak je naar de huisarts gaat. Nog een voordeel is dat de kosten die gemaakt worden bij een bezoek aan de huisarts niet meetellen voor het eigen risico.

Eigen risico

In Nederland is er een afspraak gemaakt dat iedereen die ouder is dan 18 jaar een eigen bijdrage moet betalen als je gebruik maakt van zorg die komt uit de basisverzekering. Dit wordt het eigen risico genoemd. Het eigen risico geldt bijvoorbeeld bij medicijnen, bloedprikken, vervoer in de ambulance, operaties en bijvoorbeeld een opname in een ziekenhuis. Het eigen risico is verdeeld in een verplicht deel van het eigen risico en daarnaast kun je ook nog kiezen voor een vrijwillig eigen risico. In 2017 zal het verplichte eigen risico 385 euro bedragen, net als in 2016. Zoals genoemd is, geldt het eigen risico niet bij kosten van de huisarts. Daarnaast geldt het bijvoorbeeld ook niet bij vergoedingen vanuit de aanvullende verzekering of hulpmiddelen in bruikleen van thuiszorg.

Bezoek aan de specialist

Als we teruggaan naar de schouderklachten, waarvoor een bezoek gebracht is aan de huisarts dan kan het zijn dat wanneer de huisarts niet precies weet wat er aan de hand is en je doorstuurt naar een specialist, dit ten koste gaat van je eigen risico, tenzij je die al eerder in het jaar een 385 euro of meer betaald hebt.

Als je alleen het verplichte eigen risico hebt, dan zul je de eerste 385 euro van de kosten die gemaakt worden bij het bezoek aan de specialist zelf moeten betalen. Alle kosten die daar dan weer bovenop komen, zullen vergoed worden door je verzekering. Maar stel dat je bovenop het verplichte eigen risico ook een vrijwillig eigen risico hebt, dan zullen de kosten die je zelf moet betalen hoger zijn. Een voordeel van een vrijwillig eigen risico is dat het maandbedrag wat je betaald aan je verzekering vaak aanzienlijk lager is.