Schouderklachten zijn veelvoorkomend. 67% van de mensen ervaart eenmaal in hun leven last van klachten in de schouderregio. Hierbij komt nog het feit dat klachten aan de schouder meestal langdurig zijn. Er zijn tal van behandelmogelijkheden bij schouderklachten zoals: oefentherapie, injectie, shockwave, dry needling, massage, manuele therapie, operatie of gewoon rust. Oefentherapie kunnen bestaan uit verschillende soorten oefeningen zoals rek-, kracht- of coördinatie-oefeningen.
Meestal komen mensen met pijn in de schouder bij een fysiotherapeut voor behandeling. Deze fysiotherapeut kan een specialisatie manuele therapie hebben. Moet je als patiënt met schouderpijn een fysiotherapeut zoeken die ook manueel therapeut is voor een optimale behandeling?
Manuele therapie bij schouderpijn.
Een manueel therapeut kan door specifieke mobilisatietechnieken heel gericht de gewrichten mobiliseren (weer beter laten bewegen). Vaak wordt hiervoor de term ‘kraken’ gebruikt. Dit komt omdat de gewrichten die behandeld worden een ‘krakend’ geluid kunnen geven. Kenmerkend hierbij is de behandeling van de wervelkolom. Pijnklachten in de schouder hebben meestal een relatie met de nek- en borstwervelkolom. Voor de behandeling van schouderklachten worden daarom ook vaak de nek- en borstwervelkolom behandeld.
Oefentherapie bij schouderpijn.
Oefentherapie is de enige bewezen effectieve behandeling bij schouderklachten. Oefentherapie werkt beter op de lange termijn en beter dan een injectie, shockwave of dry needling. Ook is oefentherapie effectief ter voorkoming van een operatie bij schouderklachten.
Manuele therapie is, in combinatie met oefentherapie,een goede behandel combinatie, maar moet je als patiënt nu echt opzoek naar een manueeltherapeut? Nee, een oefenprogramma dat zowel oefeningen voor de wervelkolom als oefeningen voor de schouder heeft, is net zo effectief als manuele therapie en oefeningen.
Hierbij wel de kanttekening dat patiënten die ook manuele therapie hebben gehad wel een groter effect ervaren direct na een behandeling. Maar de meetbare uitkomst is hetzelfde na vier weken en na zes maanden.
Conclusie
Voor de behandeling van pijn in de schouder is het dus niet noodzakelijk om behandeld te worden door een manueel therapeut. Na een behandeling door een manueel therapeut wordt meestal wel direct minder pijn ervaren. Dit effect van minder pijn is wel erg prettig.
De basis van de behandeling moet dus gericht zijn op oefentherapie, waarbij manuele therapie ondersteunend kan zijn. Voornamelijk gericht op snelle pijnafname.
Aandoeningen
- Artrose schouder (versleten)
- Frozen Shoulder
- Impingement schouder
- Muisarm
- Peesontsteking schouder
- Verkalking schouder
- Pijn tussen schouderbladen
- Rotator Cuff / Afgescheurde schouderpees
- SLAP laesie
- Schouder uit de kom
- Schouderprothese (nieuwe schouder)
- Slijmbeursontsteking schouder
- Thoracic-outlet syndroom