Bij een gebroken schouder zijn er verschillende operaties mogelijk. Ook wordt er tegenwoordig steeds vaker juist niet geopereerd. Maar wat is nu het beste? Helaas is deze vraag niet heel eenvoudig te beantwoorden. Elke gebroken schouder is anders met een andere behandeling.

Een gebroken schouder is een ernstige blessure, waarbij vaak direct aan een operatie gedacht wordt. Gelukkig is dit vaak niet nodig. Het is zelfs zo, dat niet opereren in veel gevallen de beste oplossing is. Ongeveer 85% herstelt goed zonder operatie. Uit wetenschappelijk onderzoek komt naar voren dat niet opereren vaak een beter herstel geeft. De functie van de schouder is vaak beter dan na een operatie. Vooral wanneer het gaat om een enkele breuk. Wanneer de schouder 2,3 of 4 breuken heeft is dit verschil minder groot of zelfs afwezig. Dan zijn de breuken te complex, om zonder operatie goed te herstellen. Hieruit blijkt dus al dat de ene gebroken schouder de andere niet is.

Daarnaast speelt leeftijd een belangrijke rol in het beslis proces. Op jongere leeftijd herstellen we beter, en deze breuken zijn vaak minder complex. Wanneer een 70 jarige dame de schouder breekt wordt al snel een meervoudige breuk gezien. Door de complexe breuk is herstel al lastiger en door de leeftijd herstelt het bot veel minder snel.

Wat zijn de operatie mogelijkheden?

Oke, de voorkeur gaat uit naar niet opereren. Maar wat zijn de mogelijkheden wanneer er toch geopereerd moet worden?

  • Fixatie met schroeven en platen. Een breuk kan hersteld worden met verschillende platen en schroeven. Een breuk waarbij botdelen zijn verplaatst wordt op deze manier weer op de juiste positie gezet. Deze operatie wordt voornamelijk gedaan bij jongere mensen met een complexe breuk.
  • Halve schouderprothese. Hierbij wordt de kop van de schouder vervangen. De kom (in het schouderblad) blijft aanwezig. Deze operatie wordt vooral op oudere leeftijd gedaan.
  • Omgekeerde schouderprothese. Hierbij worden de schouderkop en schouderkom vervangen en omgedraaid door een prothese. De normale schouderkop wordt een schouderkomprothese en de schouderkom wordt een schouderkopprothese. Deze operatie wordt ook op oudere leeftijd gedaan. Een omgekeerde schouderprothese werkt goed als er ook spierbeschadigingen zijn. Door het omdraaien van de kop en kom hebben de schouderspieren minder kracht nodig.

Uit onderzoek blijkt dat op oudere leeftijd de omgekeerde schouderprothese tot een betere schouderfunctie leidt dan een halve schouderprothese. Dit klinkt vreemd, omdat de normale bouw van het gewricht wordt omgedraaid. Maar hierdoor heeft de patiënt nadien vaak wel een betere schouderfunctie.

Het verschil in goede resultaten tussen de twee protheses is wel afhankelijk van de ervaring van de orthopeed. De omgekeerde schouderprothese operatie is heel complex en vraagt veel ervaring. Als in de toekomst de prothese versleten is, is het vervangen van een halve schouderprothese eenvoudiger. Hierdoor speelt leeftijd een belangrijke rol in de beslissing welke operatie het beste is.

Conclusie

Bij een gebroken schouder moet dus elke keer bekeken worden wat de beste behandeling is. De voorkeur gaat altijd naar niet opereren. Ongeveer 85% van de gebroken schouders kan zonder operatie behandeld worden. Als dit niet mogelijk is, moet gekeken worden wat daarna de beste optie is. Op dit moment zijn er twee grote onderzoeken bezig, om hier nog duidelijkere uitspraken over te kunnen doen in de toekomst.