De schouder is het gewricht met de meeste beweeglijkheid. Hierdoor is een goede balans tussen mobiliteit en stabiliteit belangrijk. De schouder is daarom een erg complex gewricht. Hierdoor is er ook een grote kans op blessures die pijn in de schouder veroorzaken. Zowel overbelasting blessures als acute blessures. Bij sportactiviteiten zijn drie blessures die het meeste voorkomen.
Rotatorcuff klachten
Rotatorcuff klachten zijn klachten van de spieren rondom de schouder. De rotatorcuff zijn vier spieren die om de schouder liggen.
- Supraspinatus.
- Subscapularis.
- Infraspinatus.
- Teres minor.
Klachten hieraan komen meestal door overbelasting. Maar ook door een val op de schouder kunnen deze spieren beschadigen. De meest voorkomende klachten zijn:
- Pijn in de schouder, ook ’s nachts. Vaak is het niet mogelijk om op de schouder te liggen.
- Bewegingen van de hand boven schouderhoogte is pijnlijk of niet mogelijk.
- Pijn zit vaak in de schouder en bovenarm.
Als sporter is het belangrijk om deze klachten niet te negeren. Je hoeft niet direct bij elk pijntje naar een fysiotherapeut. Maar als de klachten langer aanwezig zijn is dit wel aan te raden. Ook als de klachten steeds vaker terugkomen.
Schouderinstabiliteit
Schouderinstabiliteit is het gevoel dat de schouder niet stabiel is. Je schouder voelt niet lekker. Of je hebt zelfs het gevoel dat hij uit de kom wil schieten. Deze klachten kunnen komen door herhaaldelijk boven schouderhoogte bewegen. Schouderinstabiliteit kan ook acuut ontstaan door een val of klap. De instabiliteit ontstaat dan wanneer de schouder uit de kom schiet (schouderluxatie). Of gedeeltelijk uit de kom schiet (subluxatie). De meest voorkomende klachten bij schouderinstabiliteit zijn:
- Gevoel van instabiliteit.
- Moe of zwaar gevoel na het sporten.
- Gevoel dat de schouder uit de kom wil schieten.
Voor sporters is het advies om met deze klachten een fysiotherapeut te bezoeken. Bij een schouderluxatie is het advies om eerst naar een huisarts te gaan.
SLAP laesie
Bij een SLAP laesie is de kraakbeenring in de schouder beschadigd. Meestal komt dit door een val op de arm. Maar bij sporters kan dit ook door overbelasting komen. De kraakbeenring zorgt voor stabiliteit in de schouder. Waardoor vaak de klachten van schouderinstabiliteit aanwezig zijn. Maar bekende klachten bij SLAP laesie zijn;
- “Klikken”, ”knoepen” of “knappen” van de schouder. Vooral bij bewegingen boven schouderhoogte.
- Je kunt je sport niet meer goed doen. Bijvoorbeeld doordat je minder hard kan gooien, of minder goed kan serveren.
- De beweeglijkheid van je schouder is verminderd. Voornamelijk het naar buiten draaien.
Een SLAP laesie is een ernstige blessure. Negeer deze klachten daarom niet. Vaak kunnen de klachten zonder operatie opgelost worden. Maar als de klachten te ernstig zijn is een operatie de beste behandeling.
Aandoeningen
- Artrose schouder (versleten)
- Frozen Shoulder
- Impingement schouder
- Muisarm
- Peesontsteking schouder
- Verkalking schouder
- Pijn tussen schouderbladen
- Rotator Cuff / Afgescheurde schouderpees
- SLAP laesie
- Schouder uit de kom
- Schouderprothese (nieuwe schouder)
- Slijmbeursontsteking schouder
- Thoracic-outlet syndroom