Als werkgever is het verstandig om een goede verzuim-ontzorgverzekering af te sluiten. Deze verzekering biedt niet alleen financiële dekking bij ziekte van medewerkers. Maar helpt ook bij het voorkomen en verlagen van verzuim door uitgebreide ondersteuning, zoals het inzetten van een arbodienst. Vooral bij frequent verzuim, waarbij medewerkers zich meerdere keren per jaar ziekmelden, is dit van groot belang. Dit soort verzuim kan namelijk wijzen op onderliggende problemen en brengt aanzienlijke kosten met zich mee. Hoe kun je als werkgever frequent verzuim zoveel mogelijk voorkomen en beperken? Hieronder zetten we de belangrijkste tips op een rij.
Wat is frequent verzuim?
Frequent verzuim houdt in dat een medewerker zich minimaal 3 keer in 12 maanden ziek meldt. Dit komt vaker voor dan je misschien denkt: volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) melden medewerkers zich gemiddeld 1,45 keer per jaar ziek (2022). In sommige situaties kan frequent verzuim zelfs leiden tot ontslag, mits er voldaan wordt aan bepaalde voorwaarden.
Voorkomen is beter dan genezen
Het voorkomen van frequent verzuim begint met het herkennen van vroege signalen. Medewerkers die kampen met fysieke of psychische klachten, problemen in hun privéleven of vermoeidheid, kunnen tekenen vertonen zoals verminderde prestaties of veranderingen in hun gedrag. Door deze signalen op tijd op te pikken en hierover in gesprek te gaan, kun je verzuim mogelijk voorkomen.
De kosten van verzuim
Ziekteverzuim kost je als werkgever veel geld. De gemiddelde kosten voor een zieke medewerker bedragen ongeveer € 405,- per dag. Deze kosten omvatten loondoorbetaling, vervanging, omzetverlies en begeleiding. Door frequent verzuim te verminderen, kun je op deze kosten besparen. Een verzuim-ontzorgverzekering helpt je bij het afdekken van deze financiële risico’s en biedt ondersteuning bij re-integratie en preventie.
Tips om frequent verzuim te voorkomen
Hier zijn enkele praktische tips om frequent verzuim te verminderen binnen jouw organisatie:
- Herken vroege signalen: Let op veranderingen in gedrag of prestaties en ga tijdig het gesprek aan met je medewerker.
- Verhoog het werkplezier: Zorg voor een fijne werkomgeving met ruimte voor ontspanning en voldoende pauzes. Dit helpt om werkstress te verminderen en de productiviteit te verhogen.
- Frequent verzuimgesprekken: Ga regelmatig in gesprek met medewerkers die zich vaak ziekmelden om samen naar oplossingen te zoeken.
- Schakel hulp in van een preventiemedewerker: Een preventiemedewerker helpt bij het verminderen van arbeidsrisico’s en houdt medewerkers duurzaam inzetbaar.
Frequent verzuim en ontslag
In extreme gevallen kan frequent verzuim reden zijn voor ontslag, maar hier zijn strenge voorwaarden aan verbonden. Zo moet je kunnen aantonen dat de afwezigheid van de medewerker grote gevolgen heeft voor je bedrijfsvoering en dat er geen verbetering in de gezondheidssituatie optreedt binnen het eerste half jaar.
Een goede verzuim-ontzorgverzekering, gecombineerd met effectieve preventiemaatregelen, kunnen je als werkgever helpen om de impact van frequent verzuim te beperken en je medewerkers gezond en productief te houden.
Aandoeningen
- Artrose schouder (versleten)
- Frozen Shoulder
- Impingement schouder
- Muisarm
- Peesontsteking schouder
- Verkalking schouder
- Pijn tussen schouderbladen
- Rotator Cuff / Afgescheurde schouderpees
- SLAP laesie
- Schouder uit de kom
- Schouderprothese (nieuwe schouder)
- Slijmbeursontsteking schouder
- Thoracic-outlet syndroom