Costochondritis is een moeilijk woord voor een ontsteking in het ribkraakbeen. Costa betekent rib, chondros betekent kraakbeen en itis staat voor een ontsteking. En zo komt men dus bij het moeilijke Latijnse woord costochondritis. Deze aandoening komt niet heel veel voor. Meestal gaat het na een paar maanden vanzelf over, maar bij sommigen duurt het een paar jaar of blijkt het chronisch te zijn.

Wat zijn de kenmerken van costochondritis?

Je ribbenkast bestaat uit je ribben, je borstbeen en een paar ruggenwervels. Aan de voorkant van je lichaam zijn je ribben door kraakbeen verbindingen verbonden met je borstbeen. Bij costochondritis is dit kraakbeen ontstoken, meestal bij de tweede, derde of vierde rib. Hierdoor op je veel pijn op je borst. Aan de achterkant van je lichaam zijn je ribben door kleine gewrichten verbonden aan je ruggenwervels. Op deze gewrichten zit een laagje kraakbeen. Ook dit kraakbeen kan ontstoken raken en valt onder de term costochondritis. In dit geval heb je veel pijn in je bovenrug. Het belangrijkste kenmerk van costochondritis is dus de vele pijn. Meestal is de ontsteking aan de voorzijde en zorgt dus voor pijn op de borst. In dat geval is het verstandig om eerst te laten checken of de pijn geen relatie heeft met hartklachten voordat er verder onderzoek wordt gedaan.

Verschil met het syndroom van Tietze

Costochondritis lijkt heel veel op het syndroom van Tietze. Ook dan is het kraakbeen van de ribben ontstoken. Maar bij het syndroom van Tietze krijg je ook last van een zwelling, bij costochondritis is dit niet het geval. Daarnaast is het syndroom van Tietze altijd alleen maar aan de voorzijde van je lichaam, terwijl costochondritis ook aan de achterzijde kan optreden.

Welke klachten horen bij costochondritis?

Zoals hierboven al werd genoemd is de belangrijkste klacht bij costochondritis de heftige pijn. Deze pijn komt vaak in golven. De pijn kan doorstralen naar je armen, schouders en buik. Als je drukt op het ontstoken kraakbeen doet dit uiteraard extra pijn. Ook heftige bewegingen van de ribbenkast zoals met diep inademen, hoesten of niezen zijn zeer pijnlijk. Ook bij bepaalde bewegingen van je lichaam of armen kun je veel pijn hebben. Dit komt omdat deze bewegingen dan zorgen voor een kracht op het ontstoken kraakbeen en dat is uiteraard erg gevoelig.

Hoe ontstaat costochondritis?

Men is nog steeds onderzoek aan het doen naar de oorzaken van costochondritis. Het kan dus niet met zekerheid gezegd worden waardoor costochondritis ontstaat. Maar bij verschillende factoren vermoedt men dat dit kan zorgen voor costochondritis. Als eerste zou de ontsteking kunnen ontstaan door veel fysieke inspanning. Daarnaast zorgt een verkeerde houding voor een kans op ontstekingen. Denk bijvoorbeeld aan een houding waarbij je voorovergebogen staat met je schouders naar voren en een bolle rug. In die houding krijgen je ribben behoorlijk wat krachten te verduren. Het kan ook dat costochondritis optreedt nadat je bent gevallen op of gestoten tegen je borst. Ook tijdens een zwangerschap is er meer druk op je ribben en zou een costochondritis kunnen ontstaan. Dit is ook het geval wanneer je bijvoorbeeld veel moet hoesten. In de praktijk blijken mensen met reuma of reuma in de familie veel meer kans te krijgen om een costochondritis op te lopen.

Behandelen van costochondritis

Wat kun je er doen om van een costochondritis af te komen? Dit is erg lastig, want er is geen goede behandeling voor. Het is in ieder geval goed om pijnstillers en ontstekingsremmers te slikken. Mochten deze medicijnen te weinig helpen en is de pijn ondraaglijk, dan kan er ook voor gekozen worden om een injectie toe te dienen waarbij een ontstekingsremmende vloeistof wordt ingespoten. Naast pijnstilling is het ook goed om naar een fysiotherapeut te gaan. Hij kan je helpen om een andere houding aan te leren zodat het pijnlijke kraakbeen wordt ontzien. Daarnaast kan hij bepaalde spieren rekken en versterken zodat de druk op het kraakbeen minder zal worden. Ook kun je ademhalingsoefeningen gaan doen, ook met als doel om de druk op het kraakbeen te verminderen.

Met behulp van massage of een elektrische warmtebehandeling kan hij ook proberen de pijn te verlichten. Zoals je ziet zijn dit allemaal behandelingen om de pijn te verminderen om zo te hopen dat het over zal gaan. Het gebeurt meestal dat de klachten na een tijdje vanzelf weggaan. Na enkele weken zijn veel mensen ervan af. Maar het kan ook gebeuren dat de klachten chronisch van aard worden en jaren blijven voortduren of zelfs nooit meer helemaal verdwijnen.