Slijmbeursontsteking schouder

Er zijn veel verschillende mogelijkheden waardoor pijn in de schouder kan optreden. De pijn kan in de schouder zelf zitten, of er is pijn tussen schouderbladen. Er kan ook sprake zijn van een schouderblessure. Andere mogelijkheden zijn bijvoorbeeld artrose, frozen shoulder, slijmbeursontsteking, schouderluxatie, peesontsteking, thoracic-outlet-syndroom, rotator-cuff, impingement of een muisarm. Al met al heel wat verschillende aandoeningen die je kunt krijgen aan je schouder. De meeste aandoeningen ontstaan geleidelijk. Enkele schouderklachten kunnen acuut ontstaan. Er zijn verschillende manieren van behandelen en de oefeningen die vaak bij een behandeling horen, kunnen ook heel verschillend zijn. In dit artikel wordt er specifiek op een slijmbeursontsteking in de schouder ingegaan.

Wat is een slijmbeursontsteking in de schouder?

ontsteking-schouderEen slijmbeursontsteking in de schouder is een ontsteking van een zakje met vocht (slijmbeurs) in de schouder. Dit wordt ook wel bursitis van de schouder genoemd. Een slijmbeurs ligt altijd bij een gewricht, zoals de knie, heup, elleboog of schouder. De slijmbeurs ligt tussen een pees en de huid of een bot. Het is een met vocht gevuld zakje. Een slijmbeurs zorgt dat de pees niet tegen het bot of de huid beweegt. Hierdoor kan een gewricht soepel bewegen. Wanneer de slijmbeurs ontstoken is, zwelt hij op en wordt pijnlijk. Het is belangrijk om het gewricht goed te blijven bewegen, want anders wordt het stijf en geneest het daardoor minder snel.

Hoe ontstaat een slijmbeursontsteking in schouder?

Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van een slijmbeursontsteking in de schouder. Deze oorzaken zijn te verdelen in twee groepen: de acute en de chronische slijmbeursontsteking. Een acute slijmbeursontsteking kan ontstaan door een val op de schouder. De slijmbeurs krijgt daardoor een flinke klap, wat kan leiden tot een ontsteking. Een acute slijmbeursontsteking in de schouder kan ook komen door een eenmalige overbelasting. Bij een acute slijmbeursontsteking heb je veel pijn en is de slijmbeurs warm en meestal ook opgezwollen. Na een aantal weken neemt de pijn af en gaat het weer over. Een chronische slijmbeursontsteking ontstaat doordat de slijmbeurs voortdurend licht wordt overbelast. Het gaat dan meestal om eenzijdige belasting van de schouder tijdens het werken of sporten. Door de werkzaamheden of sport is er langzaam een verkeerde spierspanning ontstaan. Daardoor is de druk op de slijmbeurs groter geworden en krijgt deze steeds meer belasting. Een slijmbeurs kan ook ontsteken door een bacterie. Gelukkig komt dit niet veel voor.

Wat zijn de symptomen van een slijmbeursontsteking?

Een slijmbeursontsteking in de schouder zorgt voor veel pijn. Deze pijn voel je vooral bij het bewegen van de arm. Er zijn verschillende symptomen van slijmbeursontsteking in de schouder. Vooral bij het optillen en draaien van je arm zijn er veel pijnklachten. De pijn kan uitstralen tot aan de elleboog of tot in de nek. Het aantrekken van bijvoorbeeld een jas wordt haast onmogelijk. Ook ’s nachts hebben de meeste mensen veel pijn wanneer ze op de schouder liggen. Een ontstoken slijmbeurs is vaak gezwollen. Alleen dit is niet zichtbaar vanaf de buitenkant. Als de ontsteking door een bacterie is gekomen, heb je vaak ook hoge koorts. De reden dat je zoveel pijn hebt bij een slijmbeursontsteking in de schouder komt omdat de slijmbeurs is opgezwollen. Hierdoor drukt hij tegen de spieren aan en dit veroorzaakt een constante pijn. Deze pijn is dus ook aanwezig als je je arm niet beweegt. Wanneer je je arm wel beweegt, spannen je spieren zich aan, waardoor de druk erop nog groter wordt en de pijn dus ook heftiger wordt.

Welke oefeningen kun je doen bij een slijmbeursontsteking?

De arts zal eerst goed onderzoeken hoe de slijmbeursontsteking in schouder is ontstaan. Aan de hand daarvan zal hij verschillende oefeningen gaan inzetten. Voor deze oefeningen heeft hij eerst gekeken welke spieren ervoor zorgen dat de slijmbeursontsteking is ontstaan. Op grond daarvan kan hij oefeningen samenstellen die ervoor moeten gaan zorgen dat deze spieren de druk op de slijmbeurs verminderen. Dit kan met oefeningen die bijvoorbeeld een andere houding aanleren en met bepaalde rek- en strekoefeningen. Het is belangrijk om deze oefeningen rustig aan te beginnen en steeds iets verder op te bouwen. De pijn mag tijdens de oefeningen niet te hevig worden, het moet wel draaglijk blijven. Wanneer de pijn bij de oefeningen de hele tijd te heftig is, heeft dit een nadelige invloed op het genezingsproces. Daarom is het verstandig om eerst rustig aan te doen en goed te luisteren naar je lichaam.

Welke behandelingen zijn er bij een slijmbeursontsteking?

Bij een acute slijmbeursontsteking kan de arts een injectie geven met een vloeistof die pijnstillend en eventueel ook ontstekingsremmend werkt. Bij een acute slijmbeursontsteking komt er meestal geen fysiotherapeut aan te pas. Bij een chronische slijmbeursontsteking wordt er altijd een traject met de fysiotherapeut ingezet. Meestal duurt dit tussen de zes en zestien weken, afhankelijk van hoe erg de klachten zijn. In het begin heeft de slijmbeurs vooral rust nodig, hoewel het gewricht wel in beweging moet blijven. Hierbij mag de slijmbeurs niet belast worden. Als de slijmbeurs weer tot rust is gekomen, kan deze langzaamaan steeds weer iets meer belast worden. Daarom is bij slijmbeursontsteking schouder fysiotherapie erg belangrijk. Bij een chronische slijmbeursontsteking kan het ook zijn dat er kalk neerslaat in de slijmbeurs. Wanneer de behandeling door een fysiotherapeut niet genoeg helpt, kan men er ook voor kiezen om de slijmbeurs met de eventuele kalk te verwijderen door middel van een operatie.  Een nieuwe behandelmethode is via de shockwavetherapie. Met deze nog vrij nieuwe therapie wordt de pijn bestreden direct bij de oorsprong. Zoals de naam al zegt, krijg je hierbij kleine schokgolven die ervoor zorgen dat de slijmbeurs weer tot rust komt.

Voorkomen is beter dan genezen

Het hebben van een slijmbeursontsteking is een zeer pijnlijke gebeurtenis. Het is daarom verstandig om goed op te letten of je je schouder niet overbelast. Uiteraard kun je het nooit helemaal voorkomen, maar je kunt het risico op een slijmbeursontsteking verkleinen. Wanneer je merkt dat je de hele tijd veel druk op je schouder geeft, neem dan af en toe een pauze tussendoor. Daarnaast is het belangrijk om verschillende bewegingen met elkaar af te wisselen. Op die manier kun je voorkomen dat je schouder snel overbelast raakt.